Navodnjavanje 600 ha voćnjaka

NP i NPK djubriva-mineralno đubrivo-Navodnjavanje 600 ha voćnjaka

Moderan sistem za navodnjavanje dug 7,5 kilometara biće uskoro stavljen u funkciju čime će biti omogućeno navodnjavanje oko 600 hektara voćnjaka u selima Grocke, Begaljica, Brestovik i Ritopek. Prva faza izgradnje privodi se kraju, a u toku je analiza kojom bi trebalo da se utvrdi cena priključka.

- Priključivanje na sistem neće biti skupo, a ove nedelje utvrdićemo i da li će se plaćati mesečno ili godišnje. Zatim ćemo pristupiti potpisivanju ugovora. Očekujemo da sistem bude tehnički primljen i spreman za upotrebu 1. aprila - istakao je u izjavi za medije gradski sekretar za poljoprivredu grada Beograda Aleksandar Janković .

Sistem obuhvata crpnu stanicu sa vodozahvatom i trafostanicom i cevovod koji povezuje stanicu i rezervoare u katastarskim opštinama Grocka, Begaljica i Pudarci. Objekat će velikim pumpama crpeti i distribuirati dunavsku vodu do rezervoara u Pudarcima, odakle će se dovoditi do pojedinačnih korisnika. Svaki voćar će imati svoj šaht za priključenje, a povezivanje na sistem počeće već u maju.

Drugi segment ulaganja u ovaj voćarski kraj biće obnova hladnjače u Boleču, koja će posle modernizacije moći da primi oko 10.000 tona voća. Investitor izgradnje sistema za navodnjavanje u Grockoj je Agencija za investicije i stanovanje grada Beograda.

Čitav ovaj kraj godišnje može da proizvede oko 67.000 tona voća, što je za područje Balkana značajna količina i veliki potencijal, zbog čega je Sekretarijat za poljoprivredu posvetio veliku pažnju ovom projektu.

Osim u sistem zanavodnjavanje najavljene su i mere podrške Sekretrijata za poljoprivredu Beograda u izgradnju sistema za navodnjavanje "kap po kap", postavljanje protivgradnih mreža i izgradnju meteorološke stanice.